پودری
است به رنگ زرد تا زرد متمایل به قهوه ای با حساسیت زیاد در برابر نور ،
رطوبت و حرارت . ویتامین A به صورت طبیعی فقط در بافتهای حیوانی یافت می
شود . پروتئین های دامی نظیر پودر گوشت و پودر ماهی منابع طبیعی ویتامین A
می باشد . روغن ماهی غنی ترین منبع ویتامین A می باشد . پیش ساز ویتامین A
ماده ای است به نام کاروتن که در گیاهان سبز به وفور یافت می شود وبه طور
طبیعی ویتامین) A رتینول) در علوفهی سبز، یونجه یافت میشود. این ماده در
بدن به رتینال ( Retinal ) تبدیل می شود و در شبکه چشم با پروتئین اوپسین
ترکیب شده و پس از واکنش با ردوپسین در مسیر عصب بینائی فعال می گردد.
ویتامین
A به خودی خود عمر کمی دارد و بنابراین طبیعی است غذاهای خشک و کمآبی که
تا مدت زیادی نگهداری شدهاند از نظر ویتامین A فقیر باشند.
بعد
از بروز بیماری و یا استرس سیستم ایمنی بدن پرنده در ضعیفترین حالت خود
قرار دارد. اگر در این حالت ویتامین A را به صورت حل شده در آب و یا همراه
غذا به پرنده برسانیم میتواند از بروز بیماریهای بعدی جلوگیری کنیم. چنانچه
ویتامینA به میزان کافی در دسترس پرنده قرار نگیرد، پرنده مستعد ابتلا به
طیف وسیعی از پاتوژنها خواهد بود. ویتامین A اشتهای طیور را زیاد کرده و
هضم غذا را آسانتر می کند. روی همین اصل یکی از عوامل رشد محسوب می شود.
لذا جوجه ها نیاز مبرمی به آن دارند. ویتامین A به دلیل محافظت از بافت های
پوششی عاملی جهت تقویت سیستم ایمنی بوده و از نفوذ عوامل بیماری زا به این
اندام ها جلوگیری می کند
مصرف
این ویتامین در طیور باعث پیشگیری از ریزش پرها در مرغان تخمگذار باعث
افزایش تولید تخم مرغ ، جلوگیری از رسوب اسید اوریک در مفاصل و در مرغان
مادر سبب افزایش باروری و کاهش تلفات جنینی می شود .کمبود ویتامین Aباعث
ایجاد اسهال ، نارسائی کلیوی ، کاهش تخم گذاری و کم شدن درصد جوجه آوری
ویتامین A در باروری و تولید بیشتر در طیور تخم گذار و مادر نقش عمده ای
دارد ، کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت ، کم رنگ شدن پیگمانهای زرد منقار و
پا و التهاب ابتدائی لوله گوارش می شود .
زیادی
ویتامین A باعث استخوان سازی غیر طبیعی در استخوان های بلند می گردد .
اثرات مسمومیت با ویتامین A می تواند با متابولیسم ویتامین D3 ارتباط داشته
باشد چرا که سطوح بالاتر ویتامین A باعث افزایش نیاز به ویتامین D3 می شود
.
تلفات
جنینی ، کاهش میزان جوجه درآوردی وجود لکه های خونی درتخم مرغ ، ترشحات
آبکی درچشم رشد ناقص استخوان ها و در خروس ها کاهش قدرت باروری از علائم
کمبود ویتامین A است در دام کمبود این ویتامین با زبرشدن مو و فلس دارشدن
پوست همراه بوده و در صورت طولانی شدن گزروفتالمی را به همراه خواهد داشت و
یا تولد گوساله و بره نابینا.
مقدارمصرف :
پیشگیری : یک کیلوگرم در یک تن جیره غذایی
درمان : 2-1 کیلوگرم در یک تن جیره غذایی
شرایط نگهداری : درمکان خشک و خنک نگهداری شود.
◦و چندین سیستم گزارش گیری در رابطه با تولید و....
فقدان کلسیم و فسفر منجر به نرمی استخوان و فلجی در جوجه ها، استئومالاسیا، کاهش ضخامت پوسته تخم مرغ، کاهش میزان تولید تخم مرغ و جوجه دهی می گردد. همچنین کمبود مذکور می تواند منجر به کاهش کارایی، قلب و عضلات، رشد استخوان و نیز بی اشتهایی دام و طیور گردد.
پودر گوشت موجود در بازار به سه دسته تقسیم مىکنند:
- آرد گوشت پراستخوان (حاوى ۴۵ درصد پروتئین خام)
- آرد گوشت کماستخوان (حاوى ۵۰ درصد پروتئین خام)
- آرد گوشت بىاستخوان (حاوى ۵۳-۵۵ درصد پروتئین خام)
پودر
گوشت داراى مقدار قابل توجهى گلیسین، پرولین و مخصوصاً لیزین است. ولى
اسیدآمینههاى نوع متیونین، تریپتوفان، هیستیدین، ترهاونین و پرولین آن
نسبت به پودر ماهى کمتر است.
مقدار
چربى در آدر گوشت بین ۷-۱۴ درصد است. پودر گوشت بسته بهنوع تهیه داراى
مقادیر فراوان کلسیم و فسفر مىباشد، بهعلاوه حاوى مقادیر قابل توجهى از
عناصر کمیاب (مس، منگنز، آهن) است، از اینرو معمولاً در تغذیه طیور پودر
گوشت را هیچگاه بهعنوان تنها منبع پروتئینى در جیره انتخاب نمىکنند بلکه
بهعلت بعضى کمبودها و محدودیتهائى که در آن وجود دارد، بهعنوان مکمل
غذا همراه با پودر ماهى بهکار مىبرند.
پودر بقایاى کشتارگاههاى طیور
طبق بررسى انجام شده در ایران درصد مواد غیرقابل مصرف لاشه طیور پس از کشتار بدون توجه به جنسیت آنها به قرار زیر است:
- خون ۷/۱ درصد
- پرها ۷ درصد
- سر و پا ۶۵/۸ درصد
- اندرونهها و امعاء و احشاء ۵۹/۶ درصد
- مجموعاً ۹/۲۳ درصد
چناچه از ۷
درصد پر، ۲ درصد آن را شاهپرها حساب کنیم، بقایاى غیرقابل استفاده در
کشتارگاههاى طیور که به دور ریخته مىشود را مجموعاً مىتوان رقمى در حدود
۹/۱۸ درصد منظور نمود که متأسفانه در ایران قسمت اعظم این بقایا بدون
استفاده به دور ریخته مىشود در حالیکه با نصب دستگاههاى مخصوص در کنار
کشتارگاههاى طیور مىتوان بهطور متوسط از هر سه کیلوگرم بقایاى مزبور یک
کیلوگرم پودر بقایا براى تغذیه دام و طیور و ماهى تولید نمود. پودر بقایا
چنانچه بهطور مطلوب تهیه و چربى آن بهخوبى گرفته شود، داراى میزان کافى
پروتئین خام مىباشد. از نظر ویتامین و اسیدآمینهها نیز غنى است بهطورى
که لیزین آن در حدود ۷/۲ درصد و متیونین آن در حدود ۱ درصد است. طرز تهیه
پودر ضایعات یا بقایاى کشتارگاههاى طیور بدین ترتیب است که پس از کشتار
امعاء و احشاء و سر و پاها و شاهپرها را وارد سرند متحرک مىکنند و
بهوسیله عمل گریز از مرکز (سانتریفوژ) آنها را در آب شستشو مىدهند و سپس
مواد را در مخزن پخت که داراى حرارت ۱۴۰ درجه سانتىگراد است بهمدت ۳-۴
ساعت حرارت مىدهند و چربى آن را تا حدود امکان جدا مىکنند.
ضوابط حمل ونقل پودر ماهی ، پودر خون وپودر استخوان :
پودر ماهی ، پودر خون وپودر استخوان باید در کیسه های دربسته وضد آب و
حداکثر 50 کیلویی وبر روی پالت حمل ونقل گردد . استفاده از وسایط مخصوص حمل
ونقل کود مرغی وکود دامی برای حمل مواد اولیه غذای دام وطیور اکیداً ممنوع
است .